Wij zijn een groep van bezorgde inwoners, forenzen en bezoekers van de stad Utrecht. Mensen met diepte roots in ons stadsie die zien dat de weg die is ingeslagen op het gebied van veranderingen een verkeerde route is.
In de Ruimtelijke Strategie Utrecht 2040 is te lezen dat de stad met zo’n 100.000 inwoners gaat groeien de komende 17 jaar. Een concreet plan om Utrecht leefbaar, bereikbaar (en betaalbaar) te houden ontbreekt hieraan. En is dit wel iets wat de inwoners van Utrecht willen? Je kan nu soms al lastig de auto kwijt of je rustig over de grachten begeven zonder je tussen de mensen door te hoeven wurmen. Vorig jaar heeft ook Gezond Stedelijk Wonen Utrecht hier een petitie aan geweid. Helaas waren er toen te weinig stemmen om over te gaan tot een referendum.
In Utrecht is al jarenlang een structureel te kort woningen aan woningen. Op jezelf wonen in Utrecht is in veel gevallen bijna niet te doen, zeker niet als je iets wilt kopen. Dan moet je toch wel een klein fortuin verdienen. Betaalbare woningen is wat Utrecht nodig heeft. Voornamelijk aan de randen bij de universiteiten of zelfs nog daar buiten. Bunnik, Driebergen, Bilthoven en Woerden hebben allemaal een spoorverbinding die je binnen 10 minuten op centraal station brengt. Dan kunnen de gedeelte studenten woningen weer verkocht worden en zijn er in de binnenstad niet nog 10 woontorens nodig.
Natuurlijk staat bij het huidige gemeentebestuur klimaat hoog op de lijst van prioriteiten. De beoogde windmolens in de polders Rijnenburg en Reijerscop zijn de afgelopen jaren onderwerp van gesprek geweest. De windmolens moeten meer dan twee keer zo hoog worden als onze Domtoren. De weerstand was hoog, toch zijn de vergunningsaanvragen onlangs gedaan. Zonder tegenstand staat daar in 2026 een lange rij aan horizonvervuiling.
Natuurlijk is dit alles niet gratis en kampt de gemeente al jaren met torenhoge schulden. Had de stad in 2007 nog 175.000 euro op de bank staan maar dat dit eind 2016 is afgenomen tot een schuld van 1,1 miljard euro! Ook de prognose voor de komende jaren ziet er niet goed uit. De gemeente heeft in de planning staan om de leningen flink op te laten lopen. In 2016 noemde Cees Bos van Stadsbelang Utrecht de gemeente al ‘een armoedzaaier met leencapaciteit, die alle zeilen bij moet zetten om dit te keren’. Helaas is daar de afgelopen jaren weinig van terecht gekomen en zien we ook nog geen plannen om het tij te keren.
Uiteindelijk zijn het de burgers die moeten opdraaien voor deze schulden. Het extra miljoen euro boete dat de gemeente moet uitkeren voor simpelweg te traag reageren op verzoeken om informatie bewijst alleen maar dat het de zaken niet op orde heeft.
Natuurlijk is er meer dan genoeg positiefs te melden over onze stad. Het eigen karakter van de stad. De steegjes, hofjes en natuurlijk de grachten. Dat er nog momenten zijn doordeweeks dat er niemand op straat is. De stadse wijken, de Domtoren en ons cluppie. Dat alles voor een plek met bijna 2.000 jaar historie. Iets om voor te vechten!